Het voedsel dat we eten speelt een belangrijke rol in onze gezondheid en ons welzijn. Gezond eten kan helpen je risico op hartziekten, beroerte, overgewicht en hoge bloeddruk te verminderen. Het kan ook je risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes en prediabetes, verlagen. Maar met een verscheidenheid aan fad diëten en voedingsartikelen die tegenstrijdige adviezen geven, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je gezond kunt eten.
Het kiezen van een balans van voedzaam eten en drinken helpt je gezondheid op peil te houden, evenals je gewicht, en ondersteunt een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het opnemen van hele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, mager vlees, magere zuivel en verrijkte sojaproducten in je dagelijkse dieet kan je helpen de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
Om gezond te eten probeer je de helft van je bord te vullen met groenten en fruit, kies je hele granen boven geraffineerde, en zorg je ervoor dat je maaltijden magere eiwitten bevatten, zoals vis, gevogelte of bonen, en een kleine hoeveelheid noten, zaden of onverzadigde vetten (zoals olijf-, canola- of plantaardige olie). Kies water en ongezoete ijsthee, koffie of sappen in plaats van suikerhoudende frisdrank en energiedrankjes. Het is ook een goed idee om de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt te beperken.
Een gezond dieet kan ook tandproblemen helpen voorkomen, zoals tandbederf en osteoporose, en het kan je risico op een hartaanval of beroerte verlagen. Het kan ook beschermen tegen chronische ziekten, zoals kanker, diabetes en nierziekten.
De sleutel tot gezond eten is het maken van slimme keuzes gedurende de dag, te beginnen met het ontbijt. Kies een volkoren graan of havermout, voeg wat fruit toe aan je kom, en top het af met wat yoghurt voor extra calcium. Probeer bij de lunch een salade met bladgroenten en groenten en gebruik natriumarme dressings. Je moet ook proberen de consumptie van voedingsmiddelen en dranken met veel toegevoegde suikers of verzadigde en transvetten te vermijden.
Gezond eten vergt oefening, maar je kunt beginnen met het veranderen van enkele van je oude gewoonten. Kauw je eten bijvoorbeeld langzaam en zorg ervoor dat je elke hap opeet voordat je een andere neemt. Het kan een paar minuten duren voordat je hersenen je vertellen dat je vol zit, dus probeer pas te eten als je voldaan bent. Vervang bij het bereiden van maaltijden boter en reuzel door gezondere oliën zoals olijfolie of canola.
Als je op zoek bent naar meer inspiratie of receptideeën, bekijk dan deze gezonde maaltijdplannen en probeer te koken met verse ingrediënten en kruiden. Onthoud dat gezond eten leuk moet zijn, niet stressvol! Het is ook nuttig om een arts te hebben om mee te praten over je gezondheid en dieetdoelen. Bezoek onze artsenlijn om in contact te komen met een arts die bij je past.