Knoflook kan een behoorlijk stinkende adem veroorzaken, dus het is geen wonder dat mensen aarzelen om deze heerlijke smaakmaker aan hun maaltijden toe te voegen. Maar, behalve zijn geweldige smaak, zijn er veel gedocumenteerde gezondheidsvoordelen van knoflook. Sommige zijn wetenschappelijk bewezen, andere zijn meer volksverhalen dan feiten.
Knoflook behoort tot de alliumfamilie, waartoe ook uien, sjalotten, prei en sjalotten behoren. Het bevat organische zwavelverbindingen, zoals allicine, die het zijn hartgezonde, antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen geven. Het zou verschillende ziekten voorkomen en behandelen, waaronder verkoudheid en griep, dankzij zijn immuunversterkende werking. Het beschermt ook tegen hart- en vaatziekten, dankzij zijn vermogen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen.
Maar het is belangrijk op te merken dat je geen grote hoeveelheden knoflook hoeft te eten om de gezondheidsvoordelen te krijgen. Volgens de Cleveland Clinic kan het consumeren van te veel ervan negatieve bijwerkingen hebben. Overmatige consumptie kan leiden tot maagklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of een verminderde eetlust. Het kan ook de lever en de nieren aantasten door hun functie te verlagen. En als je er allergisch voor bent, kan het eten ervan leiden tot een ernstige reactie, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen.
In het verleden werd knoflook gebruikt om een groot aantal aandoeningen te behandelen, van verkoudheid en keelpijn tot hoge bloeddruk en maagzweren. Hoewel sommige van deze toepassingen worden ondersteund door onderzoek, zoals het vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen, zijn andere beweringen (zoals het voorkomen van kanker en het helpen bij gewichtsverlies) niet wetenschappelijk bevestigd.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat knoflook bij regelmatige consumptie hartaanvallen en atherosclerose kan helpen voorkomen, en een hoog cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen. Dit kan komen doordat het ervoor zorgt dat bloedplaatjes (cellen die betrokken zijn bij de bloedstolling) minder snel samenklonteren en zich ophopen op de wanden van de slagaders, en omdat is aangetoond dat het de effectiviteit van sommige bloedverdunners vergroot. Het is echter belangrijk op te merken dat andere factoren, zoals roken en een vetrijk dieet, je risico op hartziekten en beroerte aanzienlijk kunnen verhogen.
Hoewel de geur van verse, rauwe knoflook afschrikwekkend kan zijn, is het de moeite waard om het eens te proberen om te zien hoe je lichaam reageert. Probeer eens een teentje toe te voegen aan een soep, stoofpot of salade recept. Of maak er een dressing of marinade van en meng het door je vlees en groenten. Als je nog een stap verder wilt gaan, zijn er RD-goedgekeurde knoflookextract supplementen verkrijgbaar, waaronder geurloze.
Bedenk wel dat als je voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt, je met je arts moet overleggen voordat je nieuw voedsel, zoals knoflook, probeert. Het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, met name antistollingsmiddelen en bloedverdunners, en kan ook sommige vaccins verstoren. En als je hoge bloeddruk hebt, vermijd dan de consumptie van meer dan twee tot drie teentjes rauwe knoflook per dag. Als je niet zeker bent over de dosering, begin dan met één of twee en werk op tot de aanbevolen hoeveelheid.