Knoflook is een plant die door de eeuwen heen is gebruikt als ingrediënt van veel voedingsmiddelen en voor medicinale doeleinden. Hij behoort tot het geslacht Allium en is nauw verwant aan uien, prei, sjalotten en bieslook. Hij heeft een ronde bolvormige structuur met meerdere tenen afzonderlijk verpakt in droge papieren omhulsels. Rauw heeft hij een scherpe smaak, die verzacht bij het koken. Knoflook is rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten en fytochemicaliën die de gezondheid kunnen bevorderen.
Knoflook bevat zwavelverbindingen die hem zijn karakteristieke geur en smaak geven. Van deze verbindingen is aangetoond dat ze antivirale, antibiotische en schimmelwerende eigenschappen hebben, en ze zouden verantwoordelijk zijn voor een deel van de gezondheidsvoordelen van knoflook. De verbindingen worden via de darmen opgenomen en vervolgens door het hele lichaam verspreid, waar ze hun biologische werking uitoefenen.
De ontstekingsremmende eigenschappen van knoflook kunnen hartziekten helpen voorkomen en behandelen. Het bevat ook een stof genaamd allicine, waarvan gedacht wordt dat het helpt de opbouw van cholesterol te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation Research bleek dat mensen die het meeste knoflook aten het laagste risico hadden op hoge bloeddruk en een hartaanval.
Studies hebben aangetoond dat allylsulfiden in knoflook kankercellen kunnen doden en ook de groei van tumoren kunnen vertragen. Ook is bekend dat het antioxiderende eigenschappen heeft die beschermen tegen veroudering en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer.
Van verse knoflook is aangetoond dat het de kans op voedselvergiftiging vermindert door het doden van bacteriën, waaronder Salmonella en E.coli. Het heeft ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, die infecties als voetschimmel en candida-gist kunnen helpen bestrijden.
Het is een uitstekende bron van vitamine C, die een gezond immuunsysteem ondersteunt en wonden helpt genezen. Het heeft ook selenium, kalium, ijzer en vitamine B6, die belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling.
Knoflook is een goede bron van vitamine B6, die helpt bij het behoud van een gezond zenuwstelsel. Het kan ook je energieniveau verhogen door je stofwisseling te stimuleren en hormonen af te geven die een evenwichtige stemming bevorderen.
De ontstekingsremmende eigenschappen van knoflook kunnen helpen artritische pijn en gewrichtszwelling te verlichten. Het werkt ook als een natuurlijke ontgeurder door geuren te absorberen en te neutraliseren. Een paar druppels knoflookolie kunnen geïrriteerde huid helpen verzachten. Knoflook kan ook helpen de textuur van je huid te verbeteren door dode cellen te verwijderen en haar gladder en zachter te maken. Het toevoegen van knoflook aan je dieet kan ook de hoeveelheid zout die je consumeert verminderen, wat gunstig is voor het verminderen van je risico op hoge bloeddruk, hartziekten en beroerte. Streef ernaar om 3-4 teentjes rauwe knoflook per week te eten.