Het gebruik van azijn als huishoudelijk schoonmaakmiddel neemt toe. Hoewel de sterke geur sommigen kan afschrikken, is het een kleine prijs voor een natuurlijk schoonmaakmiddel dat niet giftig en effectief is. Azijn is geweldig voor het verwijderen van schimmel, meeldauw en andere onaangename geuren en voor het schoonmaken van de vaat, wasmachines en aanrechten. Het is ook een krachtig ontsmettingsmiddel dat bacteriën en andere ziekmakende organismen kan doden.
Hoewel veel mensen thuis azijn maken van wijn of fruitresten, worden de meeste commerciële azijnen gemaakt in een fermentatieproces in twee stappen. De eerste stap is de alcoholische gisting, die plaatsvindt wanneer gist suikers in fruit en granen consumeert om alcohol te produceren. De tweede stap, de azijnzuurfermentatie, zet de alcohol om in een dikke vloeistof die azijn wordt genoemd.
Om de sterkte van azijn te bepalen, moet het een analytische procedure ondergaan die titratie heet. Hierbij wordt geleidelijk een base (zoals natriumhydroxide) aan een monster toegevoegd tot een bepaald punt is bereikt, dat bekend staat als het eindpunt. De zuurgraad van de azijn wordt bepaald met behulp van een indicatoroplossing, zoals fenolftaleïne, die kleurloos is in een zure of neutrale oplossing en rozeachtig of lichtpaars wordt als hij basisch wordt.
Tijdens dit experiment wordt een commercieel azijnmonster getitreerd om de procentuele zuurgraad te bepalen. De titratie wordt uitgevoerd door langzaam een standaardoplossing van NaOH toe te voegen aan het azijnmonster in een buret. De toevoeging wordt gestopt wanneer de kleurverandering van fenolftaleïne aangeeft dat al het azijnzuur is geneutraliseerd. De titratie wordt dan herhaald om het resultaat te bevestigen.
Het percentage zuurgraad wordt bepaald door het volume fenolftaleïne dat aan het monster is toegevoegd te vermenigvuldigen met de concentratie NaOH die bij de titratie is gebruikt. Deze waarde wordt aangeduid als de “korrels” azijn, omdat het vroeger in de industrie gebruikelijk was om de sterkte van een azijn met deze maat aan te duiden. Bijvoorbeeld, 10 korrels azijn was 5% zuurgraad en 100 korrels was 10% zuurgraad.
Hoewel er eindeloos veel toepassingen zijn voor huishoudazijn, is het belangrijk in gedachten te houden dat het bepaalde oppervlakken kan etsen of beschadigen. Het mag bijvoorbeeld nooit gebruikt worden op natuursteen, marmer, gepolijst hout, onafgewerkt of in de was gezet gietijzer. Het is ook aan te raden om een kleine hoeveelheid azijn te testen op een onopvallende plek voordat je het op een oppervlak aanbrengt. Dit helpt ervoor te zorgen dat de azijn het niet beschadigt of vlekt.