Veganistisch eten betekent het elimineren van alle voedingsmiddelen die dierlijke producten bevatten, waaronder vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine en andere ingrediënten die gewoonlijk in het Standaard Amerikaanse Dieet voorkomen. Het lijkt misschien een enorme onderneming omdat je dan twee hele “voedselgroepen” schrapt. Maar in werkelijkheid is veganistisch worden eenvoudig en heerlijk. En je zult merken dat het een hele nieuwe wereld van smaken, gerechten en recepten opent.
In plaats van te kiezen voor bewerkt nepvlees en zuivelalternatieven (die vaak veel natrium en conserveringsmiddelen bevatten), zul je je willen beperken tot gezonde ingrediënten die gemakkelijk te bereiden zijn, zoals verse groenten, stevige volle granen, eiwitrijke bonen en noten, fruit, kruiden, specerijen, gezonde vetten en plantaardige sauzen. En natuurlijk is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, vezels, calcium, ijzer, zink, vitamine C en magnesium.
Veel mensen die een plantaardig dieet eten zeggen dat ze meer energie hebben en zich gezonder voelen dan ooit tevoren. Bovendien is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een plantaardig dieet een breed scala aan gezondheidsaandoeningen kan voorkomen en behandelen, van hartziekten en diabetes tot bepaalde vormen van kanker, maag-darmproblemen en zwaarlijvigheid.
Eén zorg die mensen hebben om veganistisch te gaan eten is hoe ze voldoende eiwitten binnen krijgen. Maar een goed gepland veganistisch dieet is rijk aan eiwitten uit planten als bonen, linzen, kikkererwten en sojaproducten (edamame, tofu en tempeh). Andere eiwitbronnen zijn noten en zaden (zoals lijnzaad, hennep, amandelen en cashewnoten), fruit (waaronder bessen, bananen, dadels en mango’s) en volle granen (zoals quinoa).
Je zult ook je keuken willen vullen met basisproducten waarmee je thuis je favoriete maaltijden kunt maken. En wees niet bang om te experimenteren met nieuwe smaken en combinaties, want er zijn genoeg creatieve recepten die plantaardige eiwitten gebruiken om al je favoriete gerechten na te maken. Probeer bijvoorbeeld eens een Indisch geïnspireerde boterbloemkool, boordevol smaak en overgoten met granaatappel en muntblaadjes. Of maak een reis naar Spanje zonder je keuken te verlaten met deze stevige veganistische paella.
Het is ook belangrijk om te weten waar je op moet letten als je uit eten gaat in restaurants of eten bestelt in een cafetaria of pauzeruimte op kantoor. Kijk op apps als HappyCow en Yelp om veganistische opties te vinden, of vraag je server of het restaurant vegetarische bijgerechten of salades aanbiedt. En controleer zeker de kruidenbar of koelkast voor plantaardige alternatieven voor vette sauzen en dressings. Tot slot is het belangrijk om gehydrateerd te blijven met dranken, zoals water en ongezoete ijsthee of koffie. En vergeet de toetjes niet — er zijn genoeg veganistische taarten, koekjes en cakes om je zoete trek te stillen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, hebben we een week van veganistische maaltijden samengesteld die lekker, voedzaam en ongelooflijk gemakkelijk te bereiden zijn. Dus, ga je gang en probeer er een uit! Je zult er blij mee zijn.